Müşteri Destek:

+90 232 254 45 18

Tavan Vinci Nasıl Çalışır ?

Tavan Vinci Nasıl Çalışır ?

Fabrikalar, atölyeler, depolar, limanlar gibi oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan vinç, teknik özellikler açısından tek ve çift raylı çalışma sistemine sahiptir. Monoray sistemi küçük yüklerin tek ray üzerinde hareket ettirilmesi mantığı ile çalışırken, vinç motoru, kanca bloğu, alt montajlar ve gruplamalar, köprü yükü gibi yüklerin taşınmasını kolaylaştıran bileşenleri içerir. Elektromanyetik veya elektro-hidrolik uygulama makineyi harekete geçirirken, etkin frenleme ve uzaktan kumanda yükü yönlendirmede etkilidir. Vinç seyir şeridindeki şalterler, yükün ana veya yardımcı olmasına bağlı olarak seyir şeritlerinin sınırının belirlenmesine olanak sağlar. Ayrıca yük tamburları, yükün niteliğine göre birincil ve ikincil yük tamburları olarak sınıflandırılır. Vincin kontrolü, kabin içindeki kollar ile yapılabildiği gibi kablolu veya kablosuz kontroller ile de yapılabilmektedir.

Vinçlerde kaldırma yükleri çelik halatlar ile gerçekleştirilir. Bir vinç kullanırken, kablolar tambur ile yük arasındaki bağlantıyı sabitler. Halatların yük taşıma kapasiteleri çaplarına ve yapım özelliklerine göre değişmektedir. Halatların gücü ve doğru kullanımı ile ilgilidir. Vinçte kullanılan makaralar yükün yönünü değiştirmek için, kanca blokları ise yük kaldırma cihazı olarak kullanılmaktadır. Sapan ise yükü askıya bağlayan kısımdır. Sapanın yük taşıma kapasitesi düğümleme deseni ve kolun açısı ile değişmekte, sapanın açısı da tekli ve ikili gibi düğümleme modu ile değişmektedir. Çapraz çubuklar, kelepçeler ve askı halkaları gibi bağlantı elemanlarının senkronize kullanımı, yükün hedeflenen yere güvenli bir şekilde ulaşmasını sağlar. Vinci kullanan ve bakımını yapan personelin eğitim ve tecrübesine ek olarak, olası kazaları önlemek için kontrollerin dikkate alınması önemlidir. Ayrıca uygun koruyucu ekipman kullanımı iş kazalarını önlemek için önemli bir önlemdir. Vinçlerin en önemli avantajlarından biri de montajının kolay olması ve ihtiyaç duyulan her alanda kolaylıkla kurulabilmesidir.

Vinç, her türlü kaldırma çalışma prensibini kullanmak üzere geliştirilmiştir. Özellikle üretim hattının yanına monte edildiğinde üretim sürecini kısaltır ve insan gücü ihtiyacını en aza indirir. Fabrikadaki büyük kutu ve torbalardan, hammaddelerin taşınmasından, üretim alanlarına ve makinelerin nakliyesinden, makine parçalarının montajına ve büyük parçaların taşınmasına kadar birçok alanda kullanımı mevcuttur. Operatör sertifikasına sahip kullanıcılar, sadece makinenin verimli kullanılmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda almış oldukları eğitimlerle olası makine arızalarından haberdar olmalarını da sağlarlar.